BAŞLARKEN :
Türk resminde “Asker Ressamlar Kuşağı” önemli ve öncü bir rol oynamıştır. Ancak sonraki dönemlerde kişisel çabalarıyla sanatla ilgilenen az sayıdaki asker dışında, genel bir sessizlik hakimdir. 1980’ li yıllarda Kara Harp Okulu (KHO) ‘nda bir Resim ve Seramik Atölyesi açılınca bu sessizlik bozulmuş, yetenekli ve istekli askerî öğrenciler, desen çizmeye, resim ve seramik yapmaya başlamışlardır. O yıllarda KHO’nda üsteğmen rütbesiyle görevli bulunan, şimdi ise E. Tümg. olan Sayın Cihangir Akşit tarafından KHO bünyesinde bir resim-seramik atölyesi kurulmuştu.
Bu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) nde bir dönüm noktasıdır. Ders dışı serbest zamanlarını bu atölyede zamanın ünlü sanatçıları gözetiminde çalışarak geçiren öğrencilerin eserleri, Ankara ve İzmir sergileriyle sanat severlerle buluşmuştur. Bu sergilerde edinilen olumlu dönütler benzer çalışmaların diğer askerî okullarda da başlamasına neden olmuştur.
İşte o dönemlerde yapılanlar, yeni bir asker ressamlar kuşağının temellerini atmış oldu. Bu askerler, atölyeden öyle bir temel eğitim ve motivasyon almışlardı ki, meslek yaşantılarının sanat üretimi açısından tüm olumsuz koşullarına rağmen, her fırsatta resim yapmaya ve üretmeye devam ettiler. Bazen birkaç yıl ellerine fırça değmemiş olsa da bu askerler, her fırsatta yeniden sanata sarıldılar. Bazıları emekli olduktan sonra adeta kendilerini sanata adadı. Öyle ki içlerinde güzel sanatlar eğitimi alanlar oldu.
Yaklaşık 40 yıl önce askerî okulların atölyelerinde yetişen, sanata gönül veren bu askerler, emekli olduktan sonra da birbirleriyle irtibatı kesmediler; sanata ait gelişmelerden haberdar olmak üzere bir araya geldiler. Önce bir Asker Ressamlar WhatsApp gurubu kurarak organize oldular. Çalışmalarını birbirleri ile paylaştılar. Kısa sayılabilecek sürede grup genişledi. Grup olarak birbirleriyle irtibatlı çalışmaya devam ettiler ve resim sergileri açmaya başladılar. Art arda üç güzel sergiye imza attılar. Yıllar sonra;
Birinci sergi İstanbul- Kadıköy’deki NetArt Güzel Sanatlar Galerisi’nde (20-30 Ekim 2021),
İkinci sergi Ankara- Söğütözü Armada AVM deki GaleriM’de (06-16 Mayıs 2022),
Üçüncü sergi ise Bodrum-Trafo Ali Aykan Kültür ve Sanat Merkezi’nde (28 Temmuz-05 Ağustos 2022) tarihlerinde açıldı.
Bu grubun gerçek kuruluş hikâyesini, askerlikle sanatın ilgisini, asker ressamlar kuşağı ile ilgili diğer ayrıntıları sitemizin “Makaleler” sekmesi altında bulunan, Sayın Cihangir Akşit tarafından kaleme alınmış “Cumhuriyet Ordusu, Askerlik ve Sanat Üzerine” başlıklı makalede bulabilirsiniz.
Asker ressamlar olarak; birlikteliğimizi bir üst aşamaya taşımak için şu an takip etmekte olduğunuz Web sitesini oluşturduk. Bu sitede sanata ait duyuruları, kuruluş amacımızı, çalışmalarımızın basındaki yankılarını, sergilerimizle ilgili ayrıntıları, yeni asker ressamların özgeçmişlerini ve kendilerine ait çalışmalarını bulabilirsiniz. Sitede kullanılan yazı, resim, doküman ve videoların her hakkı mahfuzdur. Sitedeki paylaşımların hukuki, ticari ve sanatsal sorumluluğu eser sahibine aittir. Sitemizin satışla ilgili bir sorumluluğu yoktur. Satışta olan eserlerle ilgili bilgi, eser sahibi ile bizzat görüşülerek sağlanabilir. Ressamlar sekmesi altında üyelerimizin özgeçmişleri ve irtibat adresleri yer almaktadır. Bu dönem site yöneticilerimiz Ersin Yaman ve Necdet Şen’dir. Web sayfa yöneticisi ise Yaşar Başkaya’dır. İrtibat adreslerine “İletişim” sekmesi altından ulaşılabilir.
2023’te, Cumhuriyetimizin 100. yılında Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde bir seri Cumhuriyet’e saygı resim sergileri açmayı planlıyoruz. Sergi salonu arayışlarımız devam etmektedir. Bu düşünce bile bizleri zinde ve istim üzerinde tutmaya yetiyor. Heyecanımızı tuvallere aktarmak için sabırsızlanıyoruz.
Bu kuşağın yaratıcısı olarak kabul edebileceğimiz atölye kurucumuz ve şefimiz E. Tümg. Sayın Cihangir Akşit’e ve bizlerin yetişmesinde büyük katkıları ve emekleri olan; Yaşar Çallı’ya şükranlarımızı sunuyoruz. Yine o dönemde atölyemizi ziyaret ederek sanatsal yolculuğumuza katkıda bulunan Naim Uludoğan, Cemal Güvenç, Nüzhet İslimyeli, Hamiye Çolakoğlu ve isimlerini sayamadığımız üstatlarımızı saygı, rahmet ve şükranla anıyoruz.
Ayrıca; yıllar sonra bizleri tekrar bir araya getirerek, motive olmamızı ve yeniden çalışmaya başlamamızı sağlayan, yeni sergiler açmamız için çaba harcayan ve öncülük yapan arkadaşlarımıza, WEB sayfasını tasarlayan sevgili Yaşar Başkaya’ya ve nihayet eserleriyle bu sanal sergiyi gerçekleştirmemizi sağlayan katılımcı asker ressam arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz.
Sitemizi ziyaret ederek onurlandıran siz sanatseverlere de şükranlarımızı sunuyoruz. İzlenimlerinizi ve eleştirilerinizi Ziyaretçi Defteri’mize yazarsanız daha güzel işler yapmak üzere kendimizi yeniler, bundan da memnun oluruz. Hoş geldiniz!
Asker Ressamlar Yönetim Kurulu